Κίνημα Δημοκρατίας Ηρακλείου: Σε ιδιώτες οι αρχαιολογικοί χώροι μεταξύ των οποίων και η Κνωσός

Aνακοίνωση εξέδωσε το Κίνημα Δημοκρατίας Ηρακλείου με αφορμή το ξεπούλημα υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων και η Κνωσός.

Δείτε επίσης: Συνεχίζεται το ξεπούλημα υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία: Σε ιδιώτες και η Κνωσός

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, δεν έχει πλέον κανένα ταμπού. Με πρόσχημα τις ουρές στην Ακρόπολη, πέρυσι προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρικού εισιτηρίου και υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών στις εισόδους του Μνημείου. Τώρα το μοντέλο αυτό προχωρά και σε άλλους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους. Ανάμεσά τους και η Κνωσός. 

Παρότι υπηρεσίες όπως η έκδοση, η ακύρωση εισιτηρίων και η υποδοχή των επισκεπτών, έως σήμερα παρέχονται από τους φύλακες μόνιμους και ΙΔΟΧ, χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, προκηρύχθηκε ήδη από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), μειοδοτικός διαγωνισμός στις αρχές του Ιανουαρίου του 2025, όπου αυτές οι υπηρεσίες θα περάσουν στα χέρια εργολάβων για σχεδόν τρία χρόνια, ως αρχή. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η ηγεσία του ΟΔΑΠ δεν προβάλουν κανένα επιχείρημα γιατί θέλουν ιδιώτες –που μόνο σκοπό έχουν το κέρδος– αντί πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ υπαλλήλων μονίμων ή ΙΔΟΧ, οι οποίοι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, παρά μόνο γενικόλογες υποσχέσεις για «καλύτερη εξυπηρέτηση» των επισκεπτών.

Για μας, είναι αδιανόητο οι υπηρεσίες φύλαξης των κορυφαίων μνημείων και μουσείων της χώρας μας να εκχωρούνται σε εργολάβους, με κατασπατάληση πόρων και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού να βλέπουν τις συνθήκες εργασίας τους να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο. Θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων, για την αποκατάσταση του πολιτισμού ως δημοσίου αγαθού, με στόχο την θωράκιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζόμενων και την χρηστή διαχείριση των δημοσίων πόρων, ώστε τα μνημεία μας να έχουν την θέση που τους αξίζει.​

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί